29/6 - 23 Musikpicknick

Tack alla för en underbar Musikpicknick!

Här kan ni se en liten film som Anders Ågren satt ihop från dagen!

https://www.youtube.com/watch?v=p2g4uFA1Y_8

Välkommen till en dag fylld av musik i vår trädgård! Fyll din picknickkorg till bredden, ta med en filt eller trädgårdsstol och slå dig ner för att njuta av gemenskapen och våra fantastiska band. Eller varför inte plocka upp ditt eget instrument och delta i buskspelet.Vi har något för alla åldrar och smaker.Först ut är Anders "Kråkan" Ågren för de yngre sedan rullar det på med olika band och artister med allt från Skotsk folkmusik till Skånsk visa.

Entré: frivillig Swishslant till 070-742 16 77

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Gävleborg, Region Gävleborg, Gästriklandfonden och Gunvor Göranssonska fonden

Här är ett ungefärligt spelschema:

Åke Edvardsson kan tyvärr inte delta pga sjukdom.

Nedan kan du läsa lite om de artister och band som kommer spela under Musikpicknicken. 

Dunderhead

Göteborgsbandet med själ och hjärta i den amerikanska södern. Dunderhead blev 2015 utnämnda till Europas bästa bluegrassband med flera turnéer i USA och Europa som följd. Med fokus på eget material och rötterna i bluegrassmusiken är de här i Torsåker för att bjuda på känslofylld sång och energifylld bluegrass.

One Öre Boys

Rockbandet från Sandviken som spelar både egna låtar och covers. Ett riktigt bra liveband som alltid bjuder på mycket glädje och energi.

Saftorkestern

Det här är ett gäng som får fötterna att röra sig och smilbanden att sträckas ut. Folkmusik, gemenskap och sväng!! Och med sig har de såklart sin ledare Åsa Andersson.

Tre fjärdedelar av Sandy Brechin Quartrio

Snillrika Svenska schottisar samt stompiga skotska strathspeys spelas smakfullt av:Jimmy Johansson, Christopher Andersson Bång och David Albertsson

Anders Kråkan Ågren

drar igång vår Musikpicknick i Bergs Gamla Skola med sång och bus med barnen (och alla oss barnsliga vuxna.)

Åsa Larsson och Tuva Modéer

Svängig vallmusik och stämningsfull kulning. Detta blir ett av många stopp på deras kulningsturné runt om i Gävleborg.

Rick Titrö

Man kan aldrig riktigt säkert veta var man har den skånske vispunkaren Rick Titrö. På senaste albumet "Laglös" (2021) backades han upp av sitt löst sammansatta kompband Kärleksministeriet som för tillfället utgjorde en stor akustisk orkester med en mängd folkinstrument såsom fiol, dragspel, mandolin, banjo och kontrabas. Ett halvår senare släpptes splitkassetten "Luffarpunk" ihop med folkpunkbandet Hoppstylta där Rick framstår som Malmös svar på Billy Bragg, helt ensam med elgitarr och munspel. Till vardags är det också så vi brukar möta honom, helt ensam rakt upp och ner, ibland akustiskt, ibland elektriskt. För närvarande skriver Rick dessutom på två album: en musikal om allt vad det innebär att växa upp samt ett mer kuplettartat album. Samtidigt driver han nätfanzinet Facklor och Högafflar och skriver för musiktidskriften Hymn. Man kan helt enkelt aldrig vara riktigt säker på i vilket format Rick dyker upp. En sak som är säker är åtminstone att det alltid rör sig om berättande texter på rå skånska, ofta samhällsmedvetna eller terapeutiska, ibland humoristiska och underfundiga. Texter som bland annat gör upp med vita kränkta män, lokalpatriotism och farorna i att fastna i vuxenlivet.

Peaks & Valleys

ela vägen från Edinburgh i Skottland kommer Peaks & Valleys som är ett med rötter i den skotska folkmusiken men som även influeras av alla möjliga genrer

Christopher Andersson Bång med band            

Christopher Andersson Bång har sedan han började skriva låtar porträtterat människor som inte finner lyckan, som står utanför värmen och har ömsint mejslat ut livsberättelser som inte får plats någon annanstans. 

 

Tillsammans med Alice Thorsell på fiol och Sång och Daniel Wejdin på kontrabas har Christopher nu skapat en musikaliskt mångbottnad trio där skotska reelar samsas med vistradition och amerikansk folktradition, men alltid står texten om små människors öden i centrum.

Med sig denna afton har han också Mats Hillström på trummor, Sara Fridholm på piano och Anders Brewitz på Lapsteel.

Tora Vokal

En sprillans ny trio! Go stämsång och finfina låtar utlovas.

Med Anna-Sara Lauren, Anne Berglund Frid, Tuva Modéer

Tidigare arrangemang:

fre 26/1 - Volodja

I snart 10 år har Volodja tolkat den ryske skådespelaren och poeten Vladimir Vysotskij texter och musik på svenska. Med fyra album utgivna på Barrackas Records i ryggen har Volodja turnérat runt Sverige och mött publiken med starka texter och öden från forna Sovjet. Det handlar om ficktjuvar, karg kärlek, bastubad, bergsklättring, angiveri och vänskap, allt i en kokande blandning av undertexter, metaforer och satir och det viktigaste av allt - med en stor skopa värme.

Jonas Lundberg (mandolin), Christopher Andersson Bång (gitarr), Sara Fridholm (dragspel), Daniel Wejdin (kontrabas) och Anna Rudholm (piano)

Tack alla som kom på våra julkonserter 15-16/12!

Lör 4 nov - Albertsson, Berglund och Gudmundson

Albertsson, Berglund & Gudmundson  (lör 4 nov)

Albertsson, Berglund & Gudmundson med förnamnen David, Mats och Per är spelmännen som gärna drar såväl en skröna som en vals, en halling eller polska. Med repertoarer efter spelmän från Jösse härad och Rättvik är de inte bara specialister på låtarna efter dessa utan också på gamla spelsätt. De älskar och har älskat att djupdyka.

Albertsson, Berglund & Gudmundson på fioler och gitarr är inte bara unika i sitt sätt att spela utan också något av historieförmedlare - de kan mer om hur vi levde förr, om gamla seder och sägner än de flesta andra. En konsert med dessa tre herrar ger låtarna liv och sammanhang.

 

Plats: Bergs Kvarncafé

Tid: lördag 4b nov kl 19.30 

Entré: 100 kr

Förbokning: 0738-330303 kvarnensvanner@gmail.com

Cafeét i kvarnen kommer att servera mat samt dryck

 

Lör 29 sept  Camilla Åström och Petra Haraldsson

"Jag vill möta livets makter vapenlös"

 "Jag vill möta livets makter vapenlös" är ett konsertprogram där publiken får möta Boye och hennes diktning i ett urval med en tydlig ådra av både vemod och mod. Musiken och sången ackompanjerar, förstärker och tillför nya dimensioner till texternas redan kraftfulla uttryck.

Föreställningen innehåller brev, berättelser och tonsatta dikter; texter av och om Karin Boye. Musiken är nyskriven och föreställningen framförs av Camilla Åström, dragspel och sång, och Petra Haraldson, piano och sång.

29/9 kl 19:30

Bergs Kvarnkafé, (Bergbyv. 50,Torsåker)

Entré: 100 kr
Förbokning: 0738-330303 kvarnensvanner@gmail.com (meddela även om ni vill beställa soppa till pausen)

Cafét i kvarnen kommer att servera mat samt dryck. 

 

 

Varmt välkomna önskar vi i BergKultur

Lör 6 maj: Blås, Bälg och tagel

Blås, Bälg och Tagel bjuder på schottisgung, sirliga polskor, lustiga visor och täta sångklanger. Musik med rötter i järnriket Gästrikland, traditionellt blandat med egna kompositioner. Flöjtens skimmer, dragspelets puls och stråkens bett bildar en förtrollande ljudbild tillsammans med de tre rösterna.(Provlyssna gärna på Spotify) 

 

Åsa Larsson, flöjt

Sara Fridholm, dragspel

Tuva Modéer, fiol

 

Lördagen den 6 maj kl 19:30

Bergs Kvarnkafé, (Bergbyv. 50,Torsåker)

Entré: 100 kr
Förbokning: 0738-330303 kvarnensvanner@gmail.com (meddela även om ni vill beställa soppa till pausen)

Cafét i kvarnen kommer att servera mat samt dryck. 

 

 

Varmt välkomna önskar vi i BergKultur

 

BergKultur presenterar stolt vårens program

Lör 25 mars: Världens bästa Allan - Lucas Stark och KG Malm tolkar Allan Edwall

 

 

Lör 8 april: Lamine Cissokho trio - Mästerligt koraspel 

... och vi har mer på gång.....

BergKulturs alternativa julshow 10 dec

Julsväng, snösväng, vinterstämning och tomteskratt! Vi bjuder på våra juligaste favoriter tillsammans med våra vänner. Allt inramat av den hemtrevliga atmosfären i Bergs Kvarncafé.

På scenen:
Christopher Andersson Bång (kontrabas, gitarr, sång)
Sara Fridholm (dragspel, piano, sång)
Tuva Modéer (fiol, piano, sång)
Jimmy Johansson (fiol, sång)
Åsa Larsson (flöjt, sång)
Mia Wengelin (piano, sång)
Kalle Zerpe
Lars Eriksson


Entré: 100 kr
Förbokning: 0738-330303 kvarnensvanner@gmail.com

Cafeét i kvarnen kommer att servera mat samt dryck

I samarbete med:
Studieförbundet Vuxenskolan
Hofors Kommun
Kulturutveckling Gävleborg
Kvarnens Vänner
Mer info: www.bergkultur.se

18 nov - Sirocco - Örats ökenvindar

Välkommen till höstens mest spännande musikkväll!

 

Sirocco är den varma vinden från Sahara som för med sig hetta och värme.I detta fall musikalisk.

Musik som har sina rötter i Al-Andalus, södra Spanien där muslimer, judar och kristna levde tillsammans och musiken blev en smäldegel av intryck där man kan höra hela medelhavets musikaliska influenser.

 

Sofia Berg-Böhm sjunger, Jonas Bleckman hanterar sin cello, Patrick Bonnet gitarr och Robin Cochran slagverk.

Förband: Kvartetten Solfolk

Klara Bond, Lydia Rosén, Maria ten Wolde och Felicia Eklöf.

"Med olika bakgrunder möts vi ivarandras spelglädje och sväng.Vi fyller våra arrangemang med energi, för att tillsammans skapa den bästa dansmusiken!" 

 

Var? Berg Kvarncafé, Bergbyvägen 50 Torsåker
När? 18 nov kl 19.30
Entré: 100 kr
Förbokning: 0738-330303 kvarnensvanner@gmail.com

Cafeét i kvarnen kommer att servera mat samt dryck

 

I samarbete med:
Studieförbundet Vuxenskolan
Hofors Kommun
Kulturutveckling Gävleborg
Kvarnens Vänner

Tack till April Verch för en oförglömlig afton med svängiga låtar, tätt samspel, sång, humor och... stepdans!!!

Nu är det bara en vecka kvar till vår Dan Andersson-afton lör 15/10!

Glädjande nog har vi fått så stort tryck på biljetterna att vi beslutat göra två konserter under dagen, en kl 15 och en kl 19:30.

Varmt välkomna till Bergs kvarncafé

lör 15 okt - Åke Edvardsson med vänner sjunger Dan Andersson

Åke Edvardsson är den mest kända Dan Andersson tolkaren från trakten och den 15 oktober förärar han BergKultur med ett besök. Med sig har han förutom sina tolkningar också ett gäng eminenta musiker som kommer att skapa en oförglömlig afton.

Plats: Bergs Kvarncafé (Bergbyvägen 50 Torsåker)

Konsertstart: Två konserter, 15:00 resp. 19.30

Entré: 100 kr

OBS! Begränsat antal platser! Förbokning: 0738330303 eller kvarnensvanner@gmail.com

 

Cafét i kvarnen kommer att servera enklare förtäring samt öl och vin

Nu är höstens program klart!

Åke Edvardsson, April Verch, Sicorro & Solfolk samt BergKulturs egen julkonsert.

Alltsammans fint inramat i den vackra miljön i Bergs Kvarcafé.

Se kalendarium för mer info!

Spelstina - fre 18 mars 19:30

Äntligen!!

Åsa Andersson, Carina Normansson, Josefina Paulsson och Erika Lindgren Liljenstolpe tolkar låtar framförallt efter torsåkerslegenden SpelStina. Detta är musiker av högsta klass som trollbinder sin publik.

Varmt, glatt, glödande spel!

Red Tail Ring - fre 22 jan 19:30

Red Tail Ring, en amerikansk duo med Michael Beauchamp och Laurel Premo. Traditionell old time, egna kompositioner, musikalisk fantasi, vacker stämsång och instrumentala partier på fiol, gitarr, banjo och mandolin. Sedan 2009 har Red Tail ring släppt tre album och rest allt längre i sina musikaliska upptäcktsfärder – förutom att turnera runt i olika delar av USA har de även spelat i Danmark och Tyskland. Detta blir deras första Sverigebesök, så ta chansen och låt ”some midwest-sounds” direkt från Michigan, Kalamazoo få lysa upp i januarimörkret!

Lucas Stark sjunger Joe Hill

LUCAS STARK MED FULLT BAND TOLKAR JOE HILL

Jubileumskonsert under märkesåret 2015

Strejk i Paradiset - Sånger av Joe Hill

 

För första gången på nästan 40 år tog Lucas Stark 2011 ett helhetsgrepp på Joe Hills sånger på svenska och valde ut tretton av de mest satiriska, träffsäkra och angelägna av dem.

Sångerna gavs sedan ut på det kritikerrosade albumet "Strejk i Paradiset"

Med sig på scen har Lucas några av Sveriges mest namnkunniga och rutinerade livemusiker - hemmahörande i band som Nationalteatern, New Tide Orquestra och Kultiration, Björn Afzeilus, Carl Einar Häckner med flera

 

Lucas Stark - Sång

Daniel Wejdin - kontrabas och kör

Bern Andersson - dragspel, munspel, piano och kör

Mårten Magnefors -  trummor, slagverk och kör

Peter Gran - jazzburk, elgitarr, banjo, akustisk gitarr

Marcus Svensson - slidegitarr, elgitarr, dobro och kör

 

Liveklipp

 https://www.youtube.com/watch?v=5u-PBojBhb4

 

Observera att konserten är på en söndag klockan 16.00.

 

Plats: Gästis, Torsåker

Tid: 8 nov kl 16.00

Entré: 100 kr för medlemmar 120 kr för icke medlemmar 40 kr för studenter

 

 

 

 

 

 

 

I UNDERLANDET 20 NOV

I UNDERLANDET DYKER UPP HOS BERGKULTUR

 

Den 20 november blir en speciell kväll. Vi kommer tillfälligt att öppna upp Bergs Gamla skolas konsertlokal för detta unika tillfälle. Det blir mycket intimt och magiskt.

Tid: Fre 20 nov kl: 19.00

Plats: Bergs Gamla Skola, Torsåker

Entré: 100 kr för medlemmar 120 kr för icke medlemmar 40 kr för studenter

I Underlandet


Välkommen till vårt Underland! 

I Underlandet har fått strålande recensioner för sitt täta samspel och sin originella musik. Traditionell folkmusik omformas till filmiska kompositioner. Det är lekfullt, dansant och personligt. Denna konsert ingår i en releaseturné för gruppens andra skiva Drömflygare.

Anna Cochrane, Fiol

Erik Dahl, Piano

vimeo.com/67403929

www.iunderlandet.se

24/4

Nu pustar vi ut efter en underbar vecka med Sandy Brechin och Gregor Borland. Tusen tack alla som kom på konserter, kurs och session!

10/4 2041

Nu har Sandy och Gregor anlänt till Torsåker! Gregor packade precis upp sin kilt....... 

Vi får skotska musiker av världsklass på besök!

Konsert - Fredag 11 april kl 19:00

Sandy Brechin, dragspel och Gregor Borland, fiol, bjuder på en varierad och oemotståndlig konsert med skottsk musik

Låtkurs - Lördag 12 april kl 10-16

En rolig dag där du får lära dig skotska låtar. Gregor har kurs för alla melodiinstrument och Sandy för dragspelare.

mer info under fliken "Kalendarium"

14/3 2014

Tack Volodja för en underbar konsert!

3/3 - 2014

Då är Tzeitels nya skiva "Återfallet" ordentligt firad i Bergs skola.

Det blev en underbar konsert i lördags, med bubbel, tårta, massa glada människor och fängslande musik.

Och i går hade Tzeitel en lyckad klezmerworkshop här i huset. Kul!!

Volodja - Vysotskij på svenska

14 mars kl 19:00

Volodja är gruppen som tjuter som ett ånglok, gnistrar som kristall, glöder som en vulkan och som ständigt svalkar sig i det kalla Sibirien bland ficktjuvar, boxare, deporterade lagbrytare och elaka mostrar. En konsert med Volodja innebär massor av skratt, gråt och hissnande äventyr. Ingen, verkligen ingen, lämnas oberörd av Volodja!

Mer info under fliken "kalendarium"

Äntligen! Nu kommer Tzeitels andra skiva och den skall firas in rejält i Bergs Gamla skola!

 

Lördagen 1 mars 19:00 - Skivsläppskonsert

Söndagen 2 mars 10-17 -  Klezmerworkshop


Trion Tzeitels musikaliska omfång rör sig mellan bubblande tvåtaktssväng och sorgfulla sånger, via haltande rytmer och suggestiva kompositioner. Allt med en dynamik och en lyssnande uppmärksamhet som ta in varje publik.

”...genuin klezmerkänsla med yr spelglädje, svart tragik och självklar charm på scen”
Corren.se 2011-10-10

 

Klezmermusik har sitt ursprung i Öst- och Centraleuropa, där den trakterades av judiska spelmän, s k klezmer, fram till andra världskriget. Musiken har influerats starkt av bl. a. östeuropeisk och romsk musik.

I över sju år har Tzeitel turnerat i hela Norden och spelat på allt från klubbar och caféer till konserthus och internationella festivaler.

Christopher Andersson Bång – Kontrabas
Anna Cochrane – Fiol & viola
Sara Fridholm – Dragspel, piano & sång

26/10

Vilken kväll det blev i går! Huset fullt av folk och underbar musik!

Här ett foto från Groupas extranummer, iklädda "Även jag har spelat i Torsåker"- T-shirts och spelande på honungsburkarna från Barkhyttan.

Groupa 25 okt

7/10 -13

 

Fredagen den 25 okt kommer legendariska Groupa hit till Bergs gamla skola! Kom och dela kvällen med oss!

 

Groupa. En karaktäristisk blandning av äldre melodier, improvisation, nya kompositioner samt fantasifull instrumentation som påverkat en hel generation av musiker. Rytmiskt driv, blåa toner och ett öppet musikaliskt sinne ger musiken nya dimensioner. Ett liveband av guds nåde. Mats Edén– viola d´amore och durspel, Terje Isungset- slagverk och mungiga, Jonas Simonsson - div. flöjter och basklarinet

Groupa

29/9 -13

Tack för en härlig konsertkväll i fredags!

6/9-13

Fredagen den 26 sept kommer Katarina Hallberg hit och sjunger egna tonsättningar av Karin Boyes dikter.

Med sig har hon av Lasse Sörlin (gitarr, fiol och mandolin) och Jonas Bleckman (cello)

Mer info under fliken "Kalendarium"

6/9 -13

Välkommen till vår fina nya hemsida! Vi håller för närvarande på att lägga in info här och prova oss fram lite hur den ska se ut.

Bergs gamla skola, Torsåker (foto: Jonathan Larsson)